De Hartemèrt kent uiteraard na 40 jaar een historie.

Klein begonnen en uitgegroeid tot een groots jaarlijks terugkerend thema-evenement in het hart van Schijndel. Jaren waarin voortdurend aandacht was voor ontwikkeling. Hartemèrt was dus voortdurend op weg: op weg naar vernieuwing. Daarbij speelde een grote rol dat het evenement aantrekkelijk moest zijn voor de ondernemers, maar zeker voor het publiek en moest een jaarlijks terugkerend evenement worden waar jong en oud van kon genieten.

In 1976 werd er een huishoudbeurs georganiseerd in Den Herd, genaamd de Schalmei. Een kleine groep ondernemers presenteerde zich aan de consument. Het bleek een succes en al snel kwam het idee om dit evenement uit te breiden. Het centrum van Schijndel kwam in beeld. De Hartemèrt was geboren.

In 1977 vond de eerste Hartemèrt plaats in het centrum van Schijndel. Winkeliers uit het centrum, ’t Zuid en van de Boschweg presenteerden zich op een parcours rond de Markt, dat later weer werd uitgebreid vanaf de Mr. Michelsstraat, Hoofdstraat, Markt, Kloosterstraat tot en met de Molenstraat.

De Schijndelse ondernemers presenteerde zich en bood dit initiatief gratis de gemeenschap aan.  Dit is altijd het streven van de organiserende commissie gebleven. Daarbij speelde een rol dat onontbeerlijk de medewerking van mensen nodig was die de nodige hand- en spandiensten konden verlenen. Zo hoor de stichting de Instuif en de Scouting bij de pioniers die nog altijd betrokken zijn bij de Hartemèrt.

Voorzitter van de commissie Hartemèrt en thans ook citymanager Ferry Tausch wilde Hartemèrt een uitstraling geven dat  het Schijndelse publiek ook dat van uit de omgeving van Schijndel zou blijven trekken. ”In het begin zaten we toch in de oude ambachtensfeer. Maar dat soort markten waren er al genoeg. We zijn toen overgestapt naar het idee om aan deze jaarmarkt een bepaald thema te koppelen. Dat zou de Hartemèrt telkens iets nieuws brengen en dat was aantrekkelijk voor het publiek. Deze formule  bleek een succes blijkens een bezoekersaantal elk jaar van twintig tot dertigduizend bezoekers.

” Inmiddels hebben er al heel wat thema’s de Hartemèrtrevue gepasseerd.  We noemen slechts enkele thema’s: De Middeleeuwen, Op de Woelige Baren, Sprookjes, Het Circus, Een Zomers Carnaval, Boeren van nu, Boeren voor u, Hartemèrt op Wielen, Young Stars, Extreme Sports, Hartemèrt Sportief enz. enz.

Twee thema’s springen er zeker uit: de herdenkingen aan de bevrijding van Schijndel in 2004 en 2014.

“Hele bivakkampen, keukens, mitrailleursnesten, legerwagens, nabootsingen van aanvallen, commandoposten, radioposten etc. werden opgezet. Doedelzakmuziek klonk over het parcours. Ja, dit was echt indrukwekkend en  trok enorm veel publiek.”

Van de Jubileum Hartemert 2017 gaan we weer een mooi FEESTJE maken, waarbij de echte Hartemèrtsfeer vanaf zal  spatten. “